• Seuraavat tilaisuudet - kommande evenemang
  • Tue kampanjaani - Stöd min kampanj
  • Vihreät De Gröna
  • Vihreä Uusimaa

Eu-valet hotar att bli i skuggan av social- och hälsovårdsreformen, diskussionen om den obligatoriska skolsvenskan och samlingspartiets ordförandeval. Det sistnämnda är onekligen viktigt för Finlands framtid eftersom man där avgör vem som blir landets statsminister.

Men EU-valet är också viktigt, inte minst i en tid då ett europeiskt land står vid randen av ett inbördeskrig, många länder inom EU tampas med strukturella ekonomiska problem, pengar tvättas och flyttas till skatteparadis och den strida strömmen av flyktingar som söker sig till Europa tilltar.

Miljöproblemen bryr sig inte om gränser, globala frågor inom klimat, artdöd och vattenskydd  måste få ett större sammanhang. Det är antagligen därför den gröna gruppen inom EU-parlamentet är den mest enhetliga. (Visste ni förresten att finska Centerns EU-parlamentariker sitter i den liberala gruppen? Nähe, det vet inte många som röstat på dem heller.)

Jag har i snart tio års tid följt med Heidi Hautala, Tarja Cronberg, Oras Tynkkynen och Anni Sinnemäki med flera på nära håll. De är alla kloka, seriösa, flitiga, dedikerade och osjälviska försvarare av miljön, jämnställdheten och en humanare internationalism.

Det är ändå en grön kandidat i EU-valet jag är speciellt glad över, nämligen helsingforsföretagaren Antero Vartia. Han utgör en frisk fläkt, i flera avseenden. Som ny i politiken och med en otrolig förmåga att ta till sig information kommer han med fräscha och belysande infallsvinkar, helt befriade från jargong. Jag är inte av samma åsikt som han i alla frågor, men gläds över hans rediga och entusiastiska men samtidigt oaffekterade argumentation.

Antero lär vara nåt slags kändis, han har förekommit i populära TV-program (som jag aldrig sett) och rör sig ledigt bland jetset och establishment inom kulturlivet, hans anhängarlista är säkert imponerande för den som så att säga hänger med. Jag kan lugnt säga att det inte var hans kändisskap som gjorde intryck på mig, jag har fortfarande ingen aning om vad det går ut på. Antero har inga divalater, han är en bra lyssnare, är ödmjuk och observant.

Personligen är jag glad över att en företagare – inom kafébranschen till på köpet – ställer upp och talar för företagsamhet och en rejälare ekonomi, helt utan egenintresse. Med tanke på De Gröna är det fantastiskt fint att ha en kandidat som tilltalar sådana som inte annars nödvändigtvis skulle rösta grönt.

 

 

Something to say?