• Seuraavat tilaisuudet - kommande evenemang
  • Tue kampanjaani - Stöd min kampanj
  • Vihreät De Gröna
  • Vihreä Uusimaa

Minne menet, hyvin menestyvä kasvukunta läntisellä Uudellamaalla? Siuntiossa on alhainen työttömyys, suotuisa ikärakenne, kohtuuhintaista tonttimaata, kunnan omistuksessa olevaa niin kaavoitettua kuin kaavoittamatonta maata aivan rautatieaseman läheisyydessä, hyvät yhteydet (tosin vain itään) ja nopeisiin käänteisiin tottunut luottamushenkilö- ja viranhaltijakaarti. Kunta on elinvoimainen ja on pystynyt investoimaan niin terveyskeskukseen kuin kouluihinkin. Eikö kuulostakin hyvältä?

Kuitenkin pahanilmanlinnut manaavat koko ajan surkeutta ja tuomiopäivää. Osittain samat tahot jotka ovat tehtailleet kymmeniä kanteita ja oikaisuvaatimuksia kuntaa kohtaan – erittäin laihoin tuloksin – istuvat nyt kunnanvaltuustossa rääkymässä ja vaatimassa niin viranhaltijoita kuin luottamushenkilöitäkin tilille, milloin mistäkin. Näiden turhanpäiväisten valitusten yhteenlaskettu menetys kunnalle pyörii sadoissa tuhansissa euroissa, ja edelleen he näkevät vikoja, kustannuksia ja konspiraatioita kaikkialla paitsi peilistä. (Jos joku nyt kokee piston sydämessään saan todennäköisesti taas kuulla kunniani, solvauksen tai jopa uhkauksen muodossa.)

Olen julkisuudessa ihmetellyt sitä epäpyhää allianssia joka muodostettiin Lohjaliitoksen puolesta, siitäkin huolimatta että selkeä enemmistö kuntalaisista sanoi ”ei”. Rintamassa on, tai pitäsi ehkä sanoa oli, poliittisesti hyvin kirjava porukka, aina äärioikeistosta vasemmistoon, liberaaleista taantumuksellisiin, pastoreista ateisteihin. Yhdistävä kitti oli se, että Lohjalle vaan, maksoi mitä maksoi.

Ymmärrän niitä jotka asuvat niin lähellä Lohjan rajaa, että kokevat olevansa melkein lohjalaisia. Ymmärrän myös niitä, jotka näkivät ns. Lost terveydenhuoltoyhteistyön niin tärkeänä että kannattivat liittymistä Lohjaan sen takia, vaikka olinkin eri mieltä juuri tästä perustelusta. En missään vaiheessa vastustanut Lostia, päin vastoin olin mukana aloitteessa, jossa vaadittiin uusien neuvottelujen aloittamista sen jälkeen kun Lohja yksipuolisesti oli irtisanonut sopimuksen. Lost oli nimenomaan itsenäisten kuntien yhteistoimintaa, olihan siinä Inkookin mukana, vaikkei missään vaiheessa neuvotellut kuntaliitoksesta Lohjan kanssa. Lostin toimivuus oli ihan ok, mutta läpinäkyvyys puuttui ja hinta oli kova. Olen ollut mukana vaatimassa myös Lostin kirjanpidon avaamista. Minulle ilkuttiin kun ennen kuntavaaleja povasin että Siuntio pystyy hoitamaan terveyskeskuksensa sekä paremmin että edullisemmin ilman Lostia. Nyt ilkkujat ovat olleet aika hiljaa viime aikoina.

Se Lostista, en siis pidä sitä hyvänä perusteluna Lohjaliitoksen puolesta, mutta se oli kuitenkin jonkunlainen perustelu. Suurin osa lohjamielisistä perustelivat (jos ylipäätään perustelivat) kantansa negaation kautta. En ymmärrä, enkä hyväksy sitä, että valinta oli jotakin vastaan, eikä jonkun asian puolesta. Lohja-korttia käytettiin ratkaisuna milloin mihinkin, harvemmin mihinkään rakentavaan. Haluttiin vastapaino Espoolle (mitä sekin tarkoittaa?) tai metropolille yleensä. Haluttiin loppu Ruotsalaisen kansanpuolueen vallalle (joka loppui Siuntiossa jo 70-luvulla) tai maanomistajien väitetylle mielivallalle. Väitettiin luottamushenkilöiden haluavan pitää kiinni omasta vallastaan ja sen takia vastustavan, vaikka kuntalaisten kanta oli varsin hyvin tiedossa.

Kuvaava oli erään nykyisen valtuutetun huudahdus ensimmäisen äänestyksen jälkeen, jolloin vielä siis näytti siltä, että Siuntio liittyy Lohjaan: ”Me tehtiin se Janne, me näytettiin niille ruottalaisille!”. (Janne muutti myöhemmin Lohjalle, ja hyvä näin.)

En lähtökohtaisesti vastusta kuntaliitoksia, olen järkevien ratkaisujen kannalla. En vastusta Lohjaa tai lohjalaisia, mutta olen suoran demokratian puolesta ja kuuntelen aika tarkkaan kun 2/3 kuntalaisista äänestää neuvoteltua esisopimusta vastaan. En koe tunnepohjaista vetoa Kirkkonummelle, Lohjalle tai Raaseporiin, mutta pidän tärkeänä sitä, että palvelut sijoittuvat ihmisten arkikulkemisten varrelle. Olen joukkoliikenteen, järkevän aluekaavoituksen, liikennesuunnittelun, vuokra-asuntorakentamisen, aluekeskussuunnittelun, hallinnon järkeistämisen ja paikallisen demokratian kannattaja. Hoitakaamme yhteiset asiat yhteisesti ja paikalliset asiat paikallisesti. Kuka tahansa joka lukee tämän tai edellisten kuntauudistushankkeiden perusteluja tajuaa että juuri tästä on kyse.

Asiaa on vaikeuttanut maan hallituksen sisäinen kissanhännänveto siitä, tehdäänkö ensin sosiaali- ja terveydenhuolto- vai kuntauudistus. Kysymyksen arkuutta kuvaa se, että ministeri jolla oli mielipide sai luvan mennä. Ennustan ettei tämä hallitus saa kumpaakaan valmiiksi ja että Siuntion päätös hoitaa sote-asiat itse – ainakin toistaiseksi – oli oikea tässäkin suhteessa.

Tarkkaavaisimmat ovat huomanneet että talomme on myytävänä. En lähde häntä koipien välissä tai uppoavasta laivasta. Olen ylpeä siitä, että kunta loppujen lopuksi toimi kuntalaistensa tahdon mukaan. Kuntalaisten mandaatilla olin mukana sanomassa ”ei” Lohjalle ja rakentamassa omaa, toimivaa ja edullista terveydenhoitoa, olihan meillä perusasiat kunnossa jo ennen Lostia. Perheelläni ei ole mikään kiire muuton kanssa, mutta suunta on selvä. Kohti metropolia ja parempia liikenneyhteyksä. Eikä yhtään haittaa jos samalla saadaan etäisyyttä Siuntion nykyiseen kunnanvaltuustoon.

One Response to “Quo vadis, Siuntio?”

Kirjoituksesi on erinomainen analyysi Siuntion tämänpäivän poliittisesta tilanteesta, joka on helppo allekirjoittaa. Valitan, että muutatte pois. Siuntio nimittäin tarvitsee edustamiasi kykyjä. Tosin vielä tänne jää iso joukko lähidemokratian ja itsenäisen Siuntion puolustajia. Ei pahanilmanlintujen käännetyn kiikarin perspektiivi kauas kanna.

Hans Berglund

Something to say?